Izsáki Házitészta Kft. napelem fejlesztése

Izsáki Házitészta Kft. napelem fejlesztése

2022 / 11 / 07

Az Izsáki Házitészta Termelő és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság 13,36 millió forint európai uniós támogatást nyert a GINOP-4.1.4-19 – Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása című pályázati kiíráson a Széchényi 2020 program keretében. A 24,3 millió forintos összköltségű beruházás révén a vállalkozás a pályázatban napelemes rendszer beszerzését valósította meg.

A XXI. században a környezetvédelemnek egyre fontosabb szerepe van nemcsak a polgárok életében, de a vállalkozások életében is. A GINOP-4.1.4-19 – Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása című pályázat a vállalkozásokat segíti a környezeti fenntarthatóság elvének követésében. Ehhez csatlakozva az Izsáki Házitészta Kft. a projekt keretében napelemes rendszer telepítését valósította meg a 6070 Izsák, 2083/8. címen található székhelyén. Az üzem villamos energiafogyasztása a társaság költségeinek jelentős részét képezte, éppen ezért a környezettudatos szemlélet mellett szintén fontos szempont volt a projekt megvalósításában a költségmegtakarítás, valamint az energiahatékonyság növelése.

A pályázat keretében 81 kWp teljesítményű napelemes rendszer telepítése történt meg, melynek éves szinten termelt villamos energia mennyisége: 89 100 kWh/év. Ezzel szemben a telephely éves villamos energia fogyasztása: 95 600 kWh/év – így a villamos energiafogyasztásuk több mint 93 %-át tudták kiváltani megújuló energiaforrással. A projekt költségvetésének tervezésénél csak a pályázatban elszámolható és a napelemes rendszer telepítésének elengedhetetlen részeit képező költségek kerültek figyelembevételre. A projekt elszámolható összköltsége 24 299 900 Ft volt, mely magában foglalta a napelem modulok, a tartószerkezet, az inverterek díját, valamint a szolár kábelezés, a túláram és túlfeszültség védelmekkel ellátott DC csatlakozódoboz költségét, illetve a szerelési díjat. A költségvetésben szereplő napelem modulok és inverterek kiválasztásánál fontos szempont volt a hosszú garanciális időtartam: minimum 10 év garanciával rendelkezik a rendszer, amellyel biztosítható a hosszú távú működés.

A projekt tervezésénél felmérésre kerültek az épület és a telek adottságai. Az épület statikai vizsgálat után nem bizonyult alkalmasnak napelemes rendszer telepítésére, így a rendszer földre lesz telepítve. Korszerű villamos elosztórendszer megfelelő állapotban van. A felmérést és az alkalmasság megállapítását követően elrendezési terv készült, mely alapján a kivitelezést megvalósítható. A projektben 70 kW névleges AC teljesítményű napelemes kiserőmű telepítése valósult meg. A telepített napelem modulok polykristályos technológiájúak, névleges teljesítményük 450 Wp. A betervezett inverterek névleges összteljesítménye 70 kW. A beépített védelem-automatikáknak köszönhetően az áramkimaradás nem tesz bennük kárt. Az inverter saját védelme érdekében csak a hálózati feszültség tartós visszatérésekor (5 perc után) kapcsol vissza, az előírt szinkronozási feltételekkel. Rendelkeznek beépített túláram, és túlfeszültség elleni védelemmel, illetve leválasztó kapcsolóval is. Az inverter 5 éves termékgaranciával rendelkezik. A megvalósítási helyszínen összesen 180 darab 450 Wp névleges teljesítményű napelem modul került telepítésre.

A megvalósítás helyszíne: 6070 Izsák, hrsz.: 2083/8

Szerződött támogatási összeg: 13 364 945 Ft

Támogatás mértéke: 55%

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.11.07.

Projekt azonosítószáma: GINOP-4.1.4-19-2020-1956

További információ kérhető:

Izsáki Házitészta Kft.

Székhely: 6070 Izsák, Gyulai Pál utca 8.

Adószám: 13422929-2-03

Cégjegyzékszám: 03-09-112199

E-mail: info@izsakiteszta.hu

Honlap: https://izsakiteszta.hu/

Családi harmónia kedvéért! Hogy mindenki bírja cérnával! - Izsáki Házitészta, Generációkon át!

Bővebben