Gyártástechnológia

Így készült – avagy: egy tészta élete

Hajnal van, még épp csak dereng.
Amikor indul a nap és felkészülünk a tészták gyártására, az olyan, mint amikor egy szimfonikus koncert előtt hangol a zenekar. Mindenki beáll, rákészül, hangol. Az összetevők készenlétben várják, hogy szerepet kapjanak a produkcióban. A tésztához legideálisabb liszt silókban tornyosul, a tojások műanyag tálcákon, hűtőtárolókban várakoznak, a karmester összehangolja a legapróbb részleteket is, majd felcsendülnek az első akkordok.
A tojásokat speciális fertőtlenítő berendezésben tisztítjuk, fertőtlenítjük, szárítjuk. Ezt követően a tojástörőbe kerülnek, onnan pedig a pasztörizálóba. Innen hűtve indulnak tovább, hogy beteljesítsék küldetésüket.
A liszt, a tojáslé és – ha receptúra előírja – a víz adagolása automatikus. A massza a tésztakészítő gépbe kerül, majd a présgépbe, innen pedig már a formára vágó berendezés, úgynevezett matrica gondoskodik róla, hogy a tésztából az legyen, aminek eredetileg szánták.
A tészta a felszeletelés után a kihordószalagon folytatja az útját. Először az előszárítóba, majd a szárítókeretre és a szárítókocsira kerül, végül a kellemesen meleg szárítószekrénybe.
Itt 8-12 órát pihennek a tészták, ami alatt tökéletesen összeérnek az összetevők. Ez is fontos része a folyamatnak, mert ahogyan az élet minden területén, itt is meg kell érnie a dolgoknak, és erre hagyni is kell elég időt.
A már száraz tésztákat rostáljuk, és innen már célegyenesbe érnek. Egyesek géppel, mások kézzel kerülnek a zacskókba. A metélt tésztákat például kizárólag kézi tasakolással lehet becsomagolni.
Rövid tárolás után aztán irány a teherautó, és az áruházak, kisebb-nagyobb élelmiszerboltok polcai.
Hogy vevőink legnagyobb megelégedésével készíthessük el tésztáinkat újra és újra, a kész tészták között szúrópróbaszerűen rendszeres ellenőrzést végzünk, a legkisebb hibának sem adunk egérutat.

Ha mégis talál egy hibás csomagot, írjon nekünk, ezzel is segíti a munkánkat.
Észrevételeit kivizsgáljuk, és a hibát javítjuk! Minden visszajelzésből rengeteget tanulunk.

Műhelytitkok

Egyesével pödört lúdgége

Büszkén mondhatjuk, hogy ilyen hagyományos lúdgége tészta az országban csak nálunk készül.
De mit is jelent ez?
A lúdgége tésztát nagyanyáink még kézzel pödörték egyesével a vasárnapi húslevesbe. A tésztát gyúrták, nyújtották, majd felvágták csíkokra. A csíkokat körülbelül 1×1 centiméteres kis kockákra aprították, aztán a kockákat egy tűszerű eszközzel felpöndörítették egy erre a célra készített barázdált deszkán.
A hagyomány és a tradíció nálunk a gépesítésben is megmaradt: a gép ugyanígy egyesével pödri a lúdgége tésztákat, leutánozva az emberi kéz mozdulatait. Persze nem egy, hanem 72 gép teszi mindezt, gyakorlatilag a nap 24 órájában, 80 fokos páratartalomban, a tökéletes végeredményért.

Hagyományos cérnametélt

Mire tippelnek, mit rendelnek tőlünk legnagyobb mennyiségben külföldre, még a tengerentúlra is? Nem a tucatszám kapható gépi cérnametéltet, hanem annak a hagyományos módon nyújtott és szeletelt változatát. Aki már kóstolta, ragaszkodik az utóbbihoz.
Könnyű a kettőt megkülönböztetni, az előbbi ugyanis hengerformájú és így ontják magukból a gépek, míg az utóbbi az eredeti készítési módot leutánozva lapokból, vágva, szeletelve születik, ennél fogva szögletes. Ez csak kézzel csomagolható, minden adag nagy odafigyeléssel kerül zacskóba.

Tarhonya így is, úgy is

Ne árulják el senkinek, de a legelső tésztaféle, amit gyártani kezdtünk annak idején, az nem a lúdgége és nem is a cérnametélt volt, hanem bizony a tarhonya. A tarhonya is olyan tészta, ami senkit sem hagy hidegen, mindenki szereti. Ma is az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott termékünk, sőt, nemrég egy új változatával is piacra léptünk: elkészítettük a tarhonya előre pirított verzióját. Hozzáadott zsiradék nélkül készül, magas hőfokon sütjük, ezáltal kap egy enyhén karamellizált ízt. Ezzel még azt a 10 percet is meg lehet spórolni otthon, ameddig a pirítás tartana. Csak megpirítunk egy kis hagymát, és már mehet is bele a tarhonya, és rövid hevítés után fel is önthetjük.

Lasagne, izsáki módra

Tudta, hogy nálunk ma is kézzel csomagoljuk a legtöbb tésztát? Kiemelten figyelünk az olyan specialitásokra, mint például a cérnametélt, vagy a lasagne. A házias lasagne tésztát az asszonyok egyesével, kézzel teszik a szárítótálcára, hogy véletlenül se púposodjon fel, ne legyen hullámos. Szintén kézzel készült specialitásunk a kézzel tépett csusza!
Kóstolta már?

Generációkon át

Izsáki Házitészta bemutatófilm

Írjon nekünk!

Cím: 6070 Izsák, Gyulai Pál utca 8.
Telefonszám: +36 76 374 170
GPS: É: 46.8036869 - K: 19.3648479
www.facebook.com/izsakiteszta/
E-mail: info@izsakiteszta.hu

Családi harmónia kedvéért! Hogy mindenki bírja cérnával! - Izsáki Házitészta, Generációkon át!

Bővebben