Családunkról

Az otthon ízét őrzik

Hol volt, hol nem volt… Akár így is kezdődhetne ez a fejezet, hiszen már-már meseszerű az Izsáki Házitészta, és az alapító Juhász család története. Tele van regénybe illő fordulattal, könnyel, nevetéssel. De ugorjunk vissza néhány évtizedet, egészen egy copfos kislányig, aki hat testvér között harmadikként jött a világra.

Ilona, avagy Ica mama, ahogyan ma kollégái szólítják, szerencsésnek mondja magát, amiért mindig is pozitív és jó emberek vették körül. Ebben a nagy családban megismerte a szeretetet, a boldogságot, a békességet. Szülei mindig is munkára nevelték. Annak idején egyedüli lehetőségként hatalmas elhivatottsággal kezdett dolgozni Kunszálláson, az ottani termelő szövetkezetben, ahol édesapja agronómus volt.

Tizenhat évesen a mélyvízbe

Akkoriban indult a TSZ-ben a tésztaüzem, ahol az elsők között nyújtotta, vágta, pödörte, szárította a tésztákat. Aztán szépen kitanulta a tésztakészítés csínját-bínját. Laboráns, majd minőségellenőri végzettséget is szerzett, később csaknem két évtizeden át üzemvezetőként felügyelte 150 ember munkáját.
Nem más vitte, mint a munka szeretete.
Igen ám, de jött a rendszerváltás, amely gyökeresen forgatta fel a család életét.
Az üzem ajtajára egyik napról a másikra lakat került, az embereket szélnek eresztették. Ilona férje pedig tragikusan fiatalon, 36 évesen, váratlanul elhunyt. Így magára maradt a 11 éves kislánnyal, munka nélkül. De talpra állt.
Második férjével, Juhász Sándorral néhány év múlva ismerkedtek meg, így került a család Izsákra. Agronómus, műszaki beállítottságú férje érezte hívta őt bérszámfejtőnek munkaügyre, de Ilona szíve még mindig a régi idők után fájt. Ő az asszonyok között, a tésztagyárban érezte a legjobban magát.

Az első saját üzem

Ekkor férje gondolt egy merészet, és megadta feleségének, amire vágyott: berendezett egy mini tésztaüzemet családi házuk pincéjében. Ilonának több sem kellett, óriási lendülettel és hihetetlen örömmel fogott bele a munkába. Az ötlet szeptemberben fogant, karácsonyra már át is adták az üzemet. Eleinte tarhonyát gyártottak, aztán lépésről lépésre fejlesztették a kínálatot és a gépparkot, a megrendelések és anyagi lehetőségeik függvényében, minden petákot visszaforgatva. Amikor pedig ketten már kevesen voltak, Ilona korábbi kollégái közül vett fel az asszonyokat dolgozni.
Kisvártatva lánya, és annak kedvese (későbbi férje) is azzal állt elő, hogy ők bizony szívesen beszállnának az üzletbe. Így is lett.
Bővült az üzlet és a család is, ekkor nyílt meg az első komoly üzem a Gyulai Pál utcában.

Ha egy üzlet beindul

Váratlanul felhívta valaki a régi kapcsolatok közül, hogy egy kamionnyi csigatésztát kérnek Kanadába. Később bejelentkeztek Ausztriából, az USA-ból és Oroszországból is, sőt őket választotta a Maggi levesek gyártója is.
Egy nap megható levelet kaptak Kunszállásról, a régi üzem alkalmazottaitól, akik azt kérték, nyissák újra a gyárat. Addig-addig dolgoztak rajta, míg ez is sikerült.
Bár ők úgy hiszik, mindez sok-sok szerencsés véletlen eredménye, jó dolog csak azzal történik, aki hagyja. Juhász Sándornak és Ilonának rendkívüli érzéke volt ahhoz, hogy ösztönösen felismerje a kínálkozó lehetőségeket, és azokat meg is ragadja.
Néhány év múltán Sándor fia, Zsolt is bekapcsolódott az üzletbe, amely jelentősen megnőtt. Ekkor, szintén egy gyors döntéssel úgy határoztak, Izsákon összpontosítják az energiáikat, és felépítették a korszerű üzemet, mely ma is a cég székhelyéül szolgál.

Két félből egy egész

A mai kifejezéssel élve „patchwork” család, sok tekintetben jobban működik, mint egy „igazi”. Náluk tényleg két félből lett egy egész. A két testvér, akik 13-14 évesek voltak, amikor szüleik összeházasodtak, az első pillanattól édestestvérként szeretik egymást, tűzbe mennének egymásért, ráadásul kiválóan együtt tudnak dolgozni, tökéletes az összhang. Zsolt viccesen úgy fogalmaz: hirtelen lett egy nővére, akivel kimaradtak a gyerekkori civakodások, és már a kész embert kapta, és vele együtt csak a jó dolgokat.
Szilvia mindig is édesapjaként tekintett Sándorra. És amikor a családfő néhány éve sajnálatos módon súlyosan megbetegedett, a végsőkig küzdött érte ő is, ahogyan az egész család. Betegágya mellől szinte el sem mozdultak. De az erőfeszítések ellenére Sándor két éve itt hagyta őket.
Viszont a gyász évei közepette sem tehették félre az üzletet, a verkli forog tovább.

Új kezdet

Az Izsáki Házitészta, amely ma a 6. legnagyobb tésztakészítő az országban, most új lendületet kapott. Szlogenjüknek megfelelően generációkon át őrzik a tésztakészítés hagyományait, miközben korszerű és innovatív ötletekkel szólítják meg a fiatal korosztályokat.
Szilvia elmesélte: a boltokban néha megáll a polcok előtt, és csak figyel. Nézi a vevőket, és találgatja, vajon miért nyúlnak majd először, mi készül a tésztából. Ténylegesen is szeretnék kitalálni vásárlóik gondolatait, hogy az igényeiknek minél inkább meg tudjanak felelni.
A kft.-ben Zsolté ma a pénzügy és a stratégiai gondolkodás, Szilviáé a termékfejlesztés. Ica mamához pedig a minőség-ellenőrzés és a higiénia tartozik. Kedves, nyíltszívű asszony, de elveiből ezen a két területen sosem enged, és ezt tudják is róla. De alkalmazottai mégsem összerezzennek, amikor belép az üzembe, hanem mosolyra húzódik a szájuk. Minden másnap ellenőrzi a raktárba került termékeket, és nem rest lefőzni a tésztát, hogy lássa, tényleg annyi-e a főzési ideje, mint amit állítanak, nem túl vastag-e, hogyan viselkedik.
A 29 éves vállalkozásban van 25 éves alkalmazott is, aki a több műszak és a magas páratartalom ellenére is jókedvvel tudja végezni a munkáját. Ica mama szerint akárki akármit mond, ehhez a munkához a tészta szeretete is kell. Mert egyszerűen megérezni a tésztán, hogy szívvel-lélekkel készült-e.
A család nemcsak munkaidőben van együtt, a négy unokával együtt minden alkalmat megünnepelnek, legyen az húsvét, karácsony, névnap, vagy születésnap. Szeretnek egy asztalhoz ülni, ahol van egy plusz családtag is: ez pedig maga a TÉSZTA.

Generációkon át

Izsáki Házitészta bemutatófilm

Írjon nekünk!

Cím: 6070 Izsák, Gyulai Pál utca 8.
Telefonszám: +36 76 374 170
GPS: É: 46.8036869 - K: 19.3648479
www.facebook.com/izsakiteszta/
E-mail: info@izsakiteszta.hu

Családi harmónia kedvéért! Hogy mindenki bírja cérnával! - Izsáki Házitészta, Generációkon át!

Bővebben